OneWorld Data Atlas

Achtergrond

OneWorld is het journalistieke platform van NCDO, centrum voor mondiaal burgerschap. OneWorld geeft een gratis magazine uit (120.000 abonnees) en biedt nieuws en achtergrondartikelen aan op OneWorld.nl.

Vraag aan Total 

OneWorld wil vooroplopen in datajournalistiek, vanuit de missie om de mondiale thema's van de Millenniumdoelen van de VN letterlijk en figuurlijk op de kaart te zetten. Ontwikkel met ons een Data Atlas waarmee we kunnen publiceren, maar die ook voor iedereen beschikbaar is. De datasets moeten zo worden aangeboden dat iedereen er zijn eigen verhaal van kan maken. Maak deze webtool bovendien zo goed dat we 'm ook als als trainings- en onderzoekstool voor (data-)journalisten in de markt kunnen zetten.  

Uitvoering

Data Atlas brengt data tot leven in fraaie, elegante en interactieve visuals. Door nieuwe technologieën en beschikbare (open) datasets te benutten, vergroot je simpel de attentiewaarde van je artikel, verhaal of blog. De ruwe datasets komen van betrouwbare ‘leveranciers’ als de VN, Wereldbank, WHO en toonaangevende onderzoeksinstituten. Sinds de lancering zijn al meer dan 100 visualisaties gemaakt over internationale thema’s als vervuiling, landonteigening, armoede, werkloosheid en inkomensongelijkheid.

Voor wie? 

Datavisualisaties zijn krachtig, maar vaak ook erg arbeidsintensief. Met de Data Atlas stellen we journalisten, onderzoekers en communicatieprofessionals in staat om gegevens snel inzichtelijk te maken op een interactieve en aantrekkelijke leesbare manier. 

Hoe werkt het? 

Je wordt stap-voor-stap meegenomen. Eerst upload je de gegevens als Excel of csv–bestand. Maar je kunt deze ook halen uit de 200 beschikbare data-sets. Vervolgens kies je het ontwerp, dat je naar wens kunt aanpassen. Binnen enkele seconden heb je een visual die je kunt plaatsen of embedden op je website. Als de data verandert? Geen probleem. Alles staat in de cloud. Je kunt de data eenvoudig actualiseren en de visual wordt automatisch aangepast. 

Visuals: in lijn met je lezers

Interactieve bewegingskaarten, een bubbelkaart of een choropleet? Kies de beste kaart voor je lezers of zoom in op de gewenste locatie. Nog niet helemaal tevreden? Dan kun je uitwijken naar een andere weergave. Weet je het niet zeker? Gebruik de advies-knop! Hier staat uitgelegd wat de slimste manier is om je data te visualiseren. 

Ellen de Lange, projectleider open data bij OneWorld: 

"Een mooie reportage kan je raken in je hart. maar dan wil je weten: op welke schaal komt dit voor? Wat zijn de feiten? De complete wijze waarop de Data Atlas antwoord geeft, maakt ons in één klap voorloper in datajournalistiek."

Contact: 
Neem contact met ons op om meer te weten te komen over ons werk voor OneWorld Data Atlas  

Martijn Arts

Creatief strateeg
T +31 20 750 9425