Media in context

Media in context

Blog, 26-11-2014

Vanochtend voor het werk, twee dagen voor mijn vertrek naar Qatar voor de Al Jazeera Hackathon (canvas.aljazeera.com), zag ik het geweld in Ferguson op het nieuws. In mijn ogen keek de Nederlandse verslaggever angstig uit zijn ogen, maar vanuit een andere context zou ik kunnen concluderen dat hij neutral en stijf overkwam. De spanning is in elk geval hoog opgelopen. De kreten van het onrecht zijn luid en het is bijna onmogelijk om aan te geven wanneer de situatie nog verder zal escaleren. President Obama heeft ook gereageerd op de onrust. Hij sprak de natie toe, terwijl hij achter een podium stond. Het was een verwoede poging om de onrust in een andere context te plaatsen, die breder is dan de uitspraak van de rechter.


Op mijn telefoon scande ik vervolgens de Facebook-nieuwsfeed van mijn Noord-Amerikaanse vrienden en familie. Toen stuitte ik op veel andere berichten. Een vriend citeerde Martin Luther King, Jr .:

"I have almost reached the regrettable conclusion that the Negro’s great stumbling block in his stride toward freedom is not the White Citizen’s Counciler or the Ku Klux Klanner, but the white moderate, who is more devoted to 'order' than to justice.” 

In een reactie op het bericht zette iemand een video van een zwarte man. Hij vroeg of de iedereen “verdomme” zijn “verantwoordelijkheid” voor de eigen buurt kan nemen en kan stoppen met de schuld te geven aan de slavernij of George Bush. Onder de video stond het volgende bijschrift: “Ik ben het eens met hem.”

Zwarte Piet en Rudalph 

Na het lezen hiervan steeg mijn bloeddruk, maar de klok tikte rustig door. Het was alweer bijna tijd om op de fiets naar het werk te gaan, maar ik schakelde nog even naar een andere tv-zender. En wat trof ik aan? Juist, zwartepiet. Een volwassen man, gekleed in Renaissance stijl, met een zwart gezicht. Voor ons is zwarte piet net zo mysthisch als het bekendste rendier van de Verenigde Staten, Rudalph, met ongeveer hetzelfde niveau van ‘bewustzijn’. Ik ben mij ervan bewust wat er zou gebeuren als zwarte piet door de straten van Fergunson zou wandelen. Gelukkig hoef ik hier niet bang voor te zijn.

Mijn reis naar Qatar onderneem ik om een media-hackathon, genaamd Canvas (http://canvas.aljazeera.com), bij te wonen. De uitdagingen is om te experimenteren met contextualisering in alle stadia van de nieuwscyclus. Van het verzamelen van het verhaal, het verspreiden hiervan tot het beïnvloeden van hoe het nieuws wordt geconsumeerd. Oude journalistieke vragen zullen beantwoord worden met de tools die vandaag de dag beschikbaar zijn. De volgende vragen komer zeker voorbij. Mag de inhoud van de nieuwspagina veranderen op basis wie je bent en waar je bent? Welke aanvullende informatie over cultuur, geschiedenis, aardrijkskunde, of zelfs een bestemming kan er worden toegevoegd tijdens het lezen van een verhaal? De uitdagingen zijn vrij breed en zeer goed georganiseerd (http://canvas.aljazeera.com/challenges). Mijn eigen vaardigheden zallen mij waarschijnlijk leiden in de richting van het in kaart brengen en data visualisatie, maar het verstrekken van culturele context is net zo interessant! Om op de toespraak van Obama terug te komen. Wij kunnen helpen door de vraag te stellen: Wat is het effect van de toespraak op de situatie in Ferguson?

De journalist kan er in elk geval vanuit gaan dat de lezer weet dat Obama de eerste zwarte president van Amerika is en dat de protesten in Fergunson worden gevoed door rationale ongelijkheid. Maar weet de lezer ook hoe vaak Obama al gereageerd heeft op de rellen, of dergelijk ordeverstoringen in de VS normaal zijn, hoe groot de omvang van het conflict is?

Technologie kan de journalist ontlasten, maar hoe het verhaal wordt verteld blijft natuurlijk de verantwoordelijkheid van de journalist. Dankzij de ‘nieuwe’ technologieen kan er wel gemakkelijker antwoord worden gegeven op de vragen die ik eerder stelde. Tevens wordt het verhaal dankzij zo’n newsfeed als Facebook persoonlijker. Zonder de newsfeed had ik de video van de zwarte man of de quote van Martin Luther King, Jr nooit gezien.

Bijzonder gelukkig

Ik voel me bijzonder gelukkig dat ik de Hackathon mag bijwonen, want het is relevant voor mijn werk bij Total Active Media en het humanitaire tijdschrift OneWorld (http://oneworld.nl). De inspanningen van journalisten, schrijvers en fotografen helpen om een evenwicht te vinden in de media-aandacht over de ontwikkeling van naties, de mensenrechten en milieukwesties.

Ik heb zelf een diepgewortelde geloof in het geschreven woord. Ik zou het nooit proberen om te vervangen door datavisualisatie of een enige andere vorm van technologie. Maar in samenwerking met de journalisten zelf en de schrijvers kunnen we erachter komen wat de nieuwsbehoefte van iemand is. Dat kan met een eenvoudige widget zijn om een kort geluidsfragment af te spelen zonder het verstoren van de tekst, of een kaart van de wereld – met getallen – die het verhaal ondersteunt. 

Ik verwacht dat andere mensen mij bij Al Jazeera Canvas Hackathon kunnen vertellen welke informatie een journalist nodig heeft om zijn verhaal nog beter te maken. 

Blog Jason Yergeau. Volg mij tijdens het de Hackaton via Twitter: @aquariumtap