Hoofdprijs voor verbeteren journalistieke waarden

Hoofdprijs voor verbeteren journalistieke waarden

Blog, 09-12-2014

"Waarheid en vertrouwen zijn allemaal nauw verwant. Betrouwbaarheid is net als schoonheid in de ogen van een toeschouwer."

Onze collega Jason Yergeau is afgereisd naar Qatar om de Al Jazeera hackathon bij te wonen. Zijn team bouwde een Chrome-extensie om een artikel met analytics en profilering te contextualiseren. Hieronder enkele  van zijn hoogtepunten

.

 

EEN W0W-ERVARING: PROJECT HOOGTEPUNTEN

Voor ik ga vertellen over het project wil ik eerst een paar inzendingen aanhalen waarvan ik echt opgewonden werd.

Newsclip.se is een organisatorisch en informatie-uitwisseling platform voor journalisten bij het uitvoeren van onderzoek en het opbouwen van institutioneel geheugen. De gebruikerservaring van deze tool is schokkend goed. Een lid van dat team leverde ook een technische bijdrage aan OneWorld: Heinze Havinga uit Enschede, NL. Mijn team is trots op u en uw ploeg, Heinze!

Straat Stories biedt een panoramisch uitzicht op de straat. Het is een Tool om een gebeurtenis door middel van zowel ruimte als tijd  te vertellen. De presentatie was gericht op de gebeurtenissen in Ferguson, iets waar iedereen aandacht gedurende het event, en een onderwerp dat ik aanhaalde in mijn blog die ik schreef voor mijn vertrek naar Qatar. De tool verrijkt de media met een driedimensionaal beeld, de tool verstrekt dus nieuwe foto’s en beelden aan de media.

Lasergame categoriseerde snel meer dan 1.000.000 archiefgegevens van het archief van Al Jazeera API. Om het concept te demonstreren, schreven ze een plugin voor Wordpress die relevant archiefmateriaal vergelijkt met een nieuwe tekst. Op basis van trefwoorden wordt er gemeld of er eerder over het onderwerp is geschreven. Eén van de juryleden merkte na hun presentatie het volgende op: de rijkdom aan artikelen van het verleden wordt onvoldoende benut. Lasergame pakt dat probleem aan. Al in de productiefase wordt de journalist van archiefmateriaal voorzien. Dit alles wordt getoond in een schrijversvriendelijke interface, zodat de journalist makkelijk en snel kan werken.

newsclip.se

Onze missie: Bouwen aan ethiek van journalistiek

Acumen werd ontwikkeld door mijn team. Centraal stond de kwestie; vertrouwen in de media. Door middel van een ontworpen Chrome-extensie die zorgt voor minimale afleiding, bieden we een persbureau met behulp van een mix van publieke feeds, sociale netwerken, open data en schrap technieken een uitgebreid beeld. We maken een profiel van de auteur, uitgever en tonen retweets van het artikel om de lezer te voorzien van contextuele informatie over de schrijver van het artikel en wie het verhaal heeft gelezen. De tool kan ook woorden die een zekere vooringenomenheid of sensatiezucht hebben herkennen.

De tool bouwt voort op de nieuwe vaardigheid van de lezers om snel indrukken te verzamelen over een persoon, plaats en onderwerp door een snelle blik weer te geven van een profiel.

Wij waren het enige team dat gebruikmaakte van de context van sociale media, we maakten een hulpmiddel om de journalistiek geloofwaardiger te maken en om de lezer de mogelijkheid te geven om de betrouwbaarheid van het verhaal te beoordelen door gebruik te maken van informatie op sociale media. Natuurlijk kan technologie de vertrouwenskwestie niet oplossen, maar het kan een middel zijn om kritische informatie te voorzien van meer context. Onze tool is een 'wrijvingsloze' manier voor zowel de krant als de lezer om metadata te verzamelen over een artikel.

Met dit idee heeft ons team de hoofdprijs in de categorie "Best Embodiment of Values and Ethics" gewonnen.

Onze teamleden en hun woonplaatsen:

... en onze mentor die ons enorm heeft geholpen: Ingmar Weber - Doha, Qatar

EEN CHROME-EXTENTIE VOOR MEDIA TRANSPARANTIE

Laten we eens kijken naar een concreet voorbeeld:

Ik begin met het lezen van een opiniestuk gepubliceerd door Al-Jazeera. De auteur wordt gedetecteerd door de Chrome-extensie en het pictogram stuit op een match. Op de achtergrond halen we het Twitter-account en de recente publicaties van de auteur op, en tonen we crowd-sourced gegevens van de uitgever.

We zien dat Greg zich sterk identificeert met het boek dat hij heeft geschreven over olie: hij verwijst naar het boek in zijn Twitter-biografie, zijn Al-Jazeera biografie, enz. Zijn geschiedenis van artikelen toont twee verhalen uit de afgelopen twee jaar aan met als onderwerp olie.

De applicatie hoeft mij niet te vertellen of ik deze informatie kan vertrouwen. Het is een hulpmiddel om mijn eigen mening te kunnen vormen. Dit kan heel subtiel. In  dit geval: ik erken dat Greg een olie-expert is, ik ben mij er van bewust dat aan de publicaties een PR-element is toegevoegd. Maar dat is niet per se een slechte zaak, de informatie helpt mij om te kunnen beoordelen of ik de schrijver kan vertrouwen.

Acumen Chrome Extension

CANVAS IS HET BEGIN VAN EEN GEMEENSCHAP 

Ik ontmoette journalisten, datawetenschappers, media-experts, specialisten in machine learning, activisten, ontwerpers, wiskundigen, kaartenmakers en een breed scala aan ontwikkelaars. De genderkloof was klein in vergelijking met de meeste hackathons. Veertig procent was vrouw. De  groep van 87 hackers bestond uit 37 nationaliteiten. Zij waren gekozen uit een pool van 1.600 hackers.

De meeste indruk – van het event dat gehost werd door Al Jazeera en feilloos werd uitgevoerd door Second Muse - maakte op mij het streven naar diversiteit. Door onze experimenen zijn de ideeën om de informatievoorziening te verbeteren op een hoger plan getild.

Om onze gastheren, organisatoren, mentoren en mijn teamgenoten te bedanken: een grote groet uit Amsterdam!

Credits: Introduction quote from challenge: do you trust your media?

Team House of Bias

Doha skyscrapers