Hack the Brain 2015

Hack the Brain 2015

Hackers ‘kraken’ hersenen voor onderwijs

Drie dagen, twee continenten, zes teams, (meer dan) tien nationaliteiten en zeven werkende applicaties: we kijken weer terug op een sublieme breinhackathon. Met als winnaar een slim spel dat kinderen leert dat inspanning loont.

Kunnen we in de toekomst creativiteit en concentratie oproepen met slechts één druk op de knop? Kunnen we slapend nieuwe talen leren? Of persoonlijke leerprocessen real-time bijhouden en omzetten naar bruikbare data?

Waag Society en Total Active Media trapte afgelopen weekend de tweede editie af van Hack the Brain. Dit jaar stond het lerende brein centraal. Zes teams van (software)ontwikkelaars, kunstenaars en neurowetenschappers bedachten, in drie dagen, zeven spannende nieuwe educatieve toepassingen.

Van idee naar uitvoering dus in slechts 72 uur, waarbij voorop stond dat zonder prototype niet gepitched werd. Het ging er nadrukkelijk om ideeën uit te werken tot bruikbare toepassingen. Dat het in deze korte tijd alle teams lukte een werkend prototype te demonstreren mag een klein wonder heten.

Het winnende team bedacht de BrainED: een game waarmee kinderen spelen met de rekbaarheid van hun eigen aandachtsspanne. Het gaat als volgt. Als deelnemers zich even hard inspannen bouwen zij gezamenlijk een visueel en kleurrijk bouwwerk. Maar zodra hun aandacht (of van een van de spelers) verzwakt zien ze op datzelfde beeldscherm hun torens weer instorten. Hun concentratie wordt gemeten met een zogeheten Muse, een soort hoofdband die de inspanning van het brein meet aan de hand van alfa golven.

Uit onderzoek is (herhaaldelijk) naar voren gekomen dat kinderen beter presteren als zij weten dat hun brein plooibaar is. Oftewel: als ze snappen dat ze hun brein, en daarmee uiteindelijk hun resultaten zelf kunnen beïnvloeden door zich extra te concentreren. Het verschil tussen een fixed en flexible mindset noemen psychologen het.

Juryvoorzitter Jason Farquhar (Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour) was vooral enthousiast vanwege de concrete toepassingsmogelijkheid van BrainED. ‘Dit kan kinderen echt vooruit helpen.’

De tweede prijs was voor Dimensions, een prototype dat zich het beste laat beschrijven als een breinbeleving. Hoe voel je in je eigen brein, was de vraag die centraal stond bij dit team van neuro wetenschappers en kunstenaars. Deelnemers nemen plaats in reusachtig plastic opblaasbaar brein, zetten een occulus rift op, en krijgen zowel visueel als auditief feedback over hun eigen hersenactiviteit.

Er werd afgelopen weekend niet allen in Amsterdam, maar ook in Montreal gebrainhacked . Zaterdagavond is het een hacker gelukt vanuit Canada een bigdirectionele connectie te maken met een hacker in de Waag. Zijn hersensignalen stuurde de hand van de hacker in Amsterdam aan.

De volgende editie van Hack the Brain vindt in maart 2016 plaats in Londen.

Contact: 
Wilt u meer weten over dit project, neem dan contact met ons op 

Martijn Arts

Service designer
+31 20 750 94 25