Hack the Brain 2014: hackers kraken hersenen

Persbericht, 25-05-2014
Auteur: Martijn Arts
marts@totalactivemedia.nl

Kunnen we in de toekomst onze dromen opnieuw afspelen? Zoek je straks je toekomstige partner online op basis van een hersenscan? Kun je op afstand gebruik maken van iemands ‘wiskundeknobbel'? Of gaan we onze breinen aan elkaar koppelen tot een intuïtief superbrein?

Tijdens Hack the Brain kwamen - voor het eerst in Europa - experts samen om te experimenteren met ‘doe het zelf brainhacken’. Waag Society, Total Active Media, Donders Institute en TNO zien grote kansen en organiseerden een bootcamp, debat en pitchsessie. Van 23 tot 25 mei brachten hackers, wetenschappers en kunstenaars in tien teams, met behulp van brainhacking, niet alleen de hersenwetenschap maar ook onze algemene kennis over het brein verder. Ze onderzochten hoe je zaken in het brein kan krijgen, wat eruit kan komen en hoe breinen technologisch aan elkaar gekoppeld kunnen worden tot een superbrein.

In the days of Rembrandt we explored the body, now we explore the mind.

Zie OOK DE
documentaire op


Hack the Brain #1

Hack the Brain #2

De beste brainhacks

De winnaar van de hackathon belooft dat mensen hun dromen bewust kunnen ervaren en beïnvloeden. Een professionele jury onder leiding van Jason Farquhar (Donders Instituut) beloonde op zondag 25 mei de beste hack met 1000 euro en 4 Muse EEG hoofdbanden. Het winnende concept komt van team Lucid Dreaming, zij ontwikkelden een systeem waarbij lucide dromen worden opgewekt. Hierbij is de dromer zich bewust is van het feit dat hij droomt.
Door kleine stroompjes toe te dienen aan de hersenen kunnen zij de hersenactiviteit die optreedt tijdens het dromen beïnvloeden. Ondertussen wordt diezelfde hersenactiviteit gemeten met een EEG apparaat. "In de toekomst zouden bijvoorbeeld therapeuten op deze wijze ook kunnen communiceren met mensen die verkeren in een droom" Aldus Lisa Rombout, neurowetenschapper en lid van het winnende team. De andere Lucid Dreaming teamleden zijn Ot de Wiljes (neurowetenschapper en programmeur), Arjen Suijker (student Media en Technologie) en Dennis Luijer (Designer).

De achtergrond

Dankzij nieuwe technologie en gemakkelijk te verkrijgen soft- en hardware wordt neurowetenschap – en onze kennis over het brein - steeds toegankelijker. In de traditie van De Anatomische Les van Rembrandt was de Waag in Amsterdam een weekend lang het zenuwcentrum van veertig brainhackers. Inclusief een publiek debat met oa. schrijver Arnon Grunberg, filosofe Désanne van Brederode, wetenschapper Pim Haselager en neuromarketeer Victor Lamme. Zij deelden hun hoop, vrees en verwachtingen op het vlak van de democratisering van de toegang tot het brein. 

Hack the brain is een jaarlijks terugkerend evenement. Founding partners zijn Waag Society & Total Active Media. Partners zijn het Donders Instituut (Radboud University Nijmegen) en TNO. Hack the Brain 2014 werd mede mogelijk gemaakt door BrainGain, ClickNL, Gemeente Amsterdam, Interaxon, Jonas Vorwerk, Neurensics, Stimuleringfonds Creatieve Industrie, TMSI, VicarVision en Wirelab.

Hack the brain fotos
Meer beeldmateriaal van de driedaagse Hackathon in de Waag vind je hier.

.

Contact: 
Wilt u meer weten over 'Hack the brain', neem dan contact met ons op 

Martijn Arts

Service designer
+31 20 750 94 25