Doorstart digitaal cultureel erfgoedplatform innl.nl

Doorstart digitaal cultureel erfgoedplatform innl.nl

Samenwerking stimuleren

Onze partner Stichting Oneindig Noord-Holland neemt per direct het platforminnl.nl over van het Nationaal Historisch Museum. Deze digitale nalatenschap bestaat vooral uit beelden en verhalen die samen de geschiedenis vertellen van alle Nederlanders. Omdat innl.nl niet meer werd geactualiseerd, zou het platform per 2014 verdwijnen. Hierdoor zou een omvangrijke en prachtige virtuele collectie verloren gaan. Dat gebeurt nu dus niet. Sterker nog: samen met Total Active Media en andere partners ontwikkelt Oneindig Noord-Holland het platform door tot een nationale erfgoedpagina. Het Nederlandse publiek krijgt hierdoor een completer beeld van de vaderlandse geschiedenis en van al het moois dat er is aan cultuur en erfgoed.

Het nieuwe platform gaat uiterlijk in het derde kwartaal van 2014 live.

Nationale cultuurpagina

Oneindig Noord-Holland ontwikkelt een nieuwe erfgoed startpagina die een digitale verbinding legt tussen alle lokale en regionale portals van Nederland. Deze startpagina  presenteert de Nederlandse geschiedenis en haar culturele erfgoed. Daarnaast slaat het een brug tussen het aanbod van erfgoedinstellingen en de vraag van het publiek naar ontspanning met inhoud. Beleving en het bieden van een context staan daarbij centraal.

De nalatenschap van het Nationaal Historisch Museum en de erfgoedcollecties die worden ontsloten via Digitale Collectie – een samenwerkingsverband tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Nationaal Archief, Digitaal Erfgoed Nederland  en de Koninklijke Bibliotheek onder penvoerderschap van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid – vormen de basis van het vernieuwde innl.nl. Ook de platforms 'Het verhaal van Groningen' en 'Zeeuwse Ankers' – gerealiseerd door Total Active Media – zijn foundingpartners. Dankzij deze krachtenbundeling met lokale en regionale platforms maakt de nationale erfgoedpagina de geschiedenis van Nederland en het cultureel erfgoed digitaal toegankelijk. Stichting Oneindig Noord-Holland nodigt andere regio's en vergelijkbare publieke initiatieven van harte uit om deel te nemen aan de ontwikkeling van de nationale cultuurpagina. 

Samenwerking stimuleren

Het is het streven alle beschikbare digitale informatie overzichtelijk en toegankelijk aan te bieden.Nederland kent tientallen lokale en regionale initiatieven om het culturele erfgoed van ons land levend te houden. Veel van die digitale informatie wordt nu nog zeer versnipperd aangeboden aan het publiek. Dat is bijzonder jammer, temeer omdat cultuur niet stopt bij een gemeente- of provinciegrens. "Doel van dit initiatief is om samenwerking tussen lokale en regionale initiatieven te stimuleren, gebruik te maken van bestaande landelijke infrastructuur en versnippering tegen te gaan", aldus Sarah Thurlings-Heijse, directeur van Stichting Oneindig Noord-Holland. Total Active Media bouwt mee aan de nieuwe erfgoed startpagina en tekent tevens voor het vernieuwde Oneindignoordholland.nl, dat binnenkort live gaat.

Bekijk de websites van onze partners
www.oneindignoordholland.nl
www.digitalecollectie.nl
www.hetverhaalvangroningen.nl
www.zeeuwseankers.nl
www.delving.eu

Contact: 
Wilt u meer weten over dit project, neem dan contact met ons op 

Martijn Arts

Service designer
+31 20 750 94 25