De Zen van Technologie

De Zen van Technologie

Favoriete presentatie 2e Total Kennismarkt: De Zen van Technologie

Ik ben een nieuwsgierig mens, lees alles wat er wordt geschreven en beweerd over technologie, evolutie, intelligentie en bewustzijn. Maar hoe meer ik lees, hoe meer ik het gevoel krijg dat er iets niet klopt – ontbreekt - waar het gaat over de evolutie van de mensheid. Steevast wordt bij het beschrijven van toekomstscenario’s één cruciaal facet buiten beschouwing gelaten: technologie. Vandaar dit boek, waarin ik stap voor stap de lessen en ontdekkingen uit het verleden probeer door te trekken naar ons menszijn in de nabije toekomst. Ontdekkingsreizigers als Galileo, Einstein en Kevin Kelly komen langs. En ik reis zelf langs de mijlpalen van de biologische evolutie en technoligische revolutie.

Om uit te komen bij wat ik noem ‘Augmented Humanity’: een nieuw organisme waarin mensheid en technologie – brein en web – versmolten zijn. Ik zet graag hoog in. De vraag is niet of dit gaat gebeuren, maar wanneer. De technologie is er bijna klaar voor, nu de mens nog. Wij zullen moeten gaan wennen aan het idee dat onze mens-gecentreerdheid zal evolueren tot een collectief organisch systeem: deep ecology. SF-films als Avatar nemen hier al tot de verbeelding sprekende een voorsprong op. Het web is natuurlijk allang geen fictie meer, maar een hardcore voorproefje van waar we - ogenschijnlijk ongemerkt - met z’n allen naartoe bewegen: een door ICT aaneengeknoopte transhumanistische wereld met een collectief bewustzijn.

En, klinkt dit je als Zen in de oren?
Dat is precies de bedoeling!
De Zen van Technologie is tussen de regels door een pleidooi voor augmented humanity.

Uiteraard zal een dergelijk collectief systeem z’n nadelen hebben, zoals het web ook z’n schaduwkanten heeft. Daar maak ik me geen illusies over. Maar ik heb wel een droom: dat we uitgroeien tot een mensheid die daadwerkelijk als een collectief leert, creëert en organiseert. Dat vraagt om een focus op connecties tussen mensen in plaats van op individuen. Technologie stelt ons in staat om die ‘zen-staat’ te bereiken.

Ik ben omdat wij zijn – mede mogelijk gemaakt door technologie.

Auteur: Martijn Arts

Dinsdag 17 juli j.l. vond onze tweede Kennismarkt plaats, waarbij collega’s elkaar inspireerden met presentaties van nieuwe projecten en inzichten. Martijn Arts, managing director van Total Active Media, gaf een voorproefje van zijn nieuwe boek in wording, De Zen van Technologie. Hij werd door zijn collega’s beloond met de titel ‘favoriete presentatie’. Hierbij een samenvatting. Voor iedereen die meer wil lezen: Martijns boek verschijnt eind 2012.

Contact: 
Wilt u meer weten over 'De Zen van Technologie', neem dan contact met ons op 

Martijn Arts

Service designer
+31 20 750 94 25