Erfgeoviewer

Erfgeoviewer

Inzoomen op de digitale erfgoed-schatkaart

Martijn Arts van Total Active Media heeft een droom: “Hoe bijzonder zou het zijn als alle Nederlandse erfgoedinstellingen hun collecties digitaal ontsluiten en vervolgens aansluiten op de nationale digitale infrastructuur. De Erfgeoviewer-service kan hierin een katalysator zijn. Het Nederlands publiek is spekkoper: dat heeft straks, hopelijk via allerlei Erfgeoviewer-services, toegang tot een oneindige bron van geschiedenis-verhalen. Die zullen allemaal via de digitale infrastructuur aan elkaar zijn gelinkt, zodat er weer nieuwe verhalen ontstaan.” 

Marco Streefkerk van Digitaal Erfgoed Nederland (DEN) sluit zich graag aan bij deze droom. Hij en zijn ‘DEN’-collega's zijn vorig jaar door de overheid aangesteld om een coördinatiecentrum te formeren binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE), dat bouwt aan die nationale digitale infrastructuur. Eerste stappen waren het formuleren van een Nationale Strategie Digitaal Erfgoed. Het sinds 2012 door DEN geïnitieerde project Erfgoed & Locatie paste al goed in die strategie. Streefkerk: "Onderzoek wijst uit dat de meeste bezoekers op erfgoedportals zoeken op plaatsnamen. Voor ons reden om een opdracht voor de ontwikkeling en visualisatie van een geolocatie-toolkit 'in de markt' te zetten." 

Interesse in erfgoed begint dichtbij huis

Total Active Media won de aanbesteding en ging samen met De Waag en verhalenplatform Oneindig Noord-Holland aan de slag. Geschiedenis dichtbij huis presenteren, dat is in feite wat de Erfgeoviewer doet, stelt Arts: “Met de Erfgeoviewer kunnen erfgoedinstellingen verhalen, artikelen, collecties en activiteiten voorzien van locaties en zo op aantrekkelijke wijze zichtbaar en vindbaar maken. Historische geografische termen komen vaak niet overeen met moderne geografische termen. De Erfgeoviewer maakt daarom gebruik van de - ook binnen Erfgoed & Locatie gerealiseerde - Erfgeo-thesaurus. Deze maakt gedigitaliseerde historische informatie vindbaar over bijvoorbeeld de Amsterdamse Berenstraat op de huidige straatnaam, maar verbindt deze ook aan alternatieve schrijfwijzen zoals Beerestraat, Beerenstraat en Berensluis - allen notaties die door de tijd heen zijn gebruikt voor dezelfde locatie.”

Duizend-en-een toepassingsmogelijkheden

Inmiddels is Erfgeoviewer-toolkit 1.0 een feit en zijn er al bijna een miljoen items ontsloten uit de continu groeiende Digitale Collectie van het Netwerk Digitaal Erfgoed. De open source toolkit staat gratis beschikbaar op developersplatform Github en Streefkerk nodigt de cultuursector van harte uit om er mee aan de haal te gaan. “We hopen dat developers en bedrijven er mooie diensten en producten van gaan maken, het maakt ons niet uit of ze dat voor publieke of commerciële doeleinden doen. Elke nieuwe toepassing draagt bij aan de standaardisatie van locatiegegevens in de digitale collecties van de instellingen in het Netwerk Digitaal Erfgoed. En dat maakt weer dat de digitale ontsluiting van hun collecties in een stroomversnelling komt.”

Nederland is een rijk land, ook als het gaat om cultureel erfgoed. Goed dus dat de schat aan erfgoedinformatie digitaal wordt ontsloten voor ons Nederlanders. Belangrijke ontwikkeling hierin is de Erfgeoviewer die Total Active Media ontwikkelde voor en met Digitaal Erfgoed Nederland. De Erfgeoviewer is een open source toolkit voor het aantrekkelijk visualiseren van erfgoedinformatie op een online kaart. 

“Iedereen is uitgenodigd om de toolkit te benutten voor de ontwikkeling van mooie diensten en producten.”

Bouwen aan een digitale schatkamer…

Er nemen vijf grote zogenoemde ‘landelijke knooppunten’ deel aan het Netwerk Digitaal Erfgoed: De Koninklijke Bibliotheek, Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en Het Nationaal Archief. Streefkerk: “Uiteraard is iedereen welkom om zich aan te sluiten bij het netwerk. Steeds meer kleine instellingen haken aan via de ‘grote vijf’ aanhaken. Grotere instellingen, zoals Naturalis, fungeren zelf weer als knooppunt.”

…en de schat gebruiksvriendelijk ontsluiten

Tegelijkertijd is verhalenplatform Oneindig Noord-Holland bezig met het ontwikkelen van Geoviewer-kaartjes bij een eerste reeks verhalen. Nina Bergh van Oneindig Noord-Holland: “We denken dat onze bezoekers deze service zeker op prijs zullen stellen, omdat ze graag willen ontdekken welke historische verhalen bij hen in de buurt spelen. Daarnaast gaan we de komende tijd verder met het doorontwikkelen van Innl.nl  tot dé erfgoed- en geschiedenis-startpagina van Nederland. Hierop gaat de Erfgeoviewer een belangrijke navigatierol spelen: je komt het verhaal niet alleen binnen via het onderwerp, maar ook via de locatie. Zo vind je de verhalen van toen op de kaart van nu - dat maakt je nog bewuster van het feit dat je in een openluchtmuseum woont.”

Contact: 
Neem contact met ons op om meer te weten te komen over ons werk voor Erfgeoviewer 

Martijn Arts

Creatief strateeg
T +31 20 750 9425