Bevolkingsprognose Noord-Brabant

Bevolkingsprognose Noord-Brabant

Inzicht in demografische ontwikkelingen

Noord-Brabant Bevolkingsprognose

Online portal voor bevolkingsgegevens

De bevolking van Noord-Brabant is continue in beweging. Regionale verschillen in groei en krimp van de bevolking, vergrijzing en een sterke groei van het aantal eenpersoonshuishoudens zijn slechts enkele van de uitdagingen waar de provincie mee te maken heeft. Om hier op voorbereid te zijn, stelt de provincie zo om de drie jaar een bevolkings- en woningbehoefteprognose op. In het verleden werden deze demografische ontwikkelingen gepresenteerd in een fysiek boekje, maar sinds 2014 heeft de provincie samen met Total Active Media een digitaal platform ontwikkeld om deze gegevens voortaan inzichtelijk te maken. 

Noord-Brabant Bevolkingsprognose

Een platform dat niet alleen open-data bestanden ontsluit, maar ook op een eenvoudige en toegankelijke manier inzicht geeft in de bevolkingsontwikkeling in Noord-Brabant. Gebruikers zijn enthousiast over de site, getuige de statistieken. Onder andere gemeenten en andere overheidsinstanties, adviesbureaus, kennisinstellingen, bouwpartijen en tal van andere (maatschappelijke) organisaties masken gebruik van de informatie. 

De data wordt gepresenteerd in longreads, verrijkt met dynamische grafieken, infographics, voetnoten en tabellen. Elk hoofdstuk begint met een header afbeelding met een uitgeklede grafiek die de belangrijkste conclusie uit het hoofdstuk weergeeft. Ook de ruwe databestanden en het onderzoek in PDF vorm zijn beschikbaar ter download. 

Door de positieve reacties van gebruikers is besloten om ook voor de nieuwe prognose van 2017 gebruik te maken van dit veelzijdige platform. In de provincie is het format al een keer gekopieerd voor BBMA. Binnen de provincie bestaan plannen om het format ook voor andere monitoren en rapportages te gebruiken. Op die manier ontstaat een lijn in de online reportages op relevante thema’s. 

Voor archivering is een beknopte printversie beschikbaar.

Bevolkingsgroei of krimp per gemeente

NIEK BARGEMAN, SENIOR ADVISEUR BEVOLKING EN WONEN BIJ DE PROVINCIE NOORD-BRABANT

"Met Total Active Media zijn we erin geslaagd onze provinciale bevolkings- en woningbehoefteprognose op een visueel aantrekkelijke en voor een breed publiek toegankelijke wijze te presenteren. Juist door de gelaagde opzet kan ieder z’n weg vinden op de site. Of je je nu in vogelvlucht een beeld wil vormen van belangrijke demografische ontwikkelingen of juist meer details wil weten over de bevolkingssamenstelling in een specifiek deel van Brabant, het kan allemaal. Daarbij nodigt het ontwerp van Total nadrukkelijk uit om ‘door te klikken en te scrollen’. Kortom, we zijn zeer tevreden met dit digitale platform en zeker ook over de creatieve en flexibele inzet van Total."